Son yıllarda adını sıkça duymaya başladığımız terimler arasında bulunan Sanal Gerçeklik, en profesyonel platformlardan en basit şekliyle teknoloji marketlerine kadar hayatımızda yerini almıştır.
Sanal (virtual) ve Gerçeklik (reality) gibi birbirinin karşıtı iki kelimenin bir araya gelmesiyle oluşan bu uygulamanın arka yüzünde ne var, nasıl çalışır, nerelerde kullanılır ve hayatımızda nasıl değişikliklere yol açacak? Bu bölümde VR/Sanal Gerçeklik hakkında farkındalığın artması ve doğru bakış açılarının oluşması için bilgiler verilmiştir.
Aşağıdaki bilgiler haricinde daha detaylı sorularınız için iletisim@360studyo.com adresine mail atabilirsiniz.
A. VR/Sanal Gerçeklik Nedir?
B. VR/Sanal Gerçeklik Uygulamaları
C. VR/Sanal Gerçeklik Ekipmanları
D. VR/ Sanal Gerçeklik Bütçe ve Fiyatları
E. VR/Sanal Gerçeklik Tanıtım Filmi
F. ART-HİTİ Dijital Sanatlar, VR/Sanal Gerçeklik Alanında Hangi Hizmetleri Vermektedir?
A. VR/Sanal Gerçeklik Nedir?
Sanal gerçeklik, bilgisayarlar ve mobil cihazlar aracılığı ile gerçekte var olmayan ortamları gerçek gibi sunmak, aslında bulunulmayan ortamlarda bulunuyormuş hissi yaşamak ve yaşatmaktır.
Sanal gerçeklik (VR), HMD (başa takılan ekran) veya akıllı telefon (mobil VR) gibi cihazlar tarafından oynatılabilen içerik için kullanılan genel terimdir. Bu, 360 derecelik bir kamerayla kaydedilen lineer bir film veya oyunlarda kullanılanlar gibi, kullanıcının kendini kaptırmasını sağlayan etkileşimli bir 3D simülasyon olabilir.
Sanal Gerçeklik Hangi Amaçla ve Kim Tarafından Başlatılmıştır?
Morton Heilig, sinema ya da tiyatro izleyicilerinin sahnede gerçekleşen olayları hissedebilmelerini sağlamak istiyordu. Bu hedefini de, Dünyada ilk defa 1962 yılında Sensorama adındaki makine ile hayata geçirmiştir.
Sanal Gerçeklik Günümüze Kadar Nasıl Bir Gelişim Göstermiştir?
3D Streoskopik görüntü, stereo ses sistemi, vücut sallama mekanizması ve aromatik koku sistemine sahip olan Sensorama, izleyicileri sahnenin içerisine dahil etmek için tüm donanımlara sahipti. Ancak, ne yazık ki geliştirdiği ürün için yeterli finans desteğini bulamayan Heilig, Sensorama’nın seri üretimine başlayamadı ve ürününü rafa kaldırmak zorunda kalmıştır.
Sanal gerçeklik alanında günümüzde kullanılan başlıkların ilk örneği ise 1968 yılında Ivan Sutherland tarafından The Sword of Damocles (Demokles’in kılıcı) adıyla geliştirilmiştir. Ağırlığı sebebiyle tavandan sarkıtılarak kullanılan bu sanal gerçeklik başlığı, günümüzde kullanılan modern sanal gerçeklik gözlüklerinin ilk ilham kaynağı olmuştur.
Nintendo ve Sega tarafından 21 Temmuz 1995 yılında piyasaya sürülen Virtual Boy, dünyanın ilk 3D görüntü sağlayabilen taşınabilir oyun konsoludur. Virtual boy piyasa fiyatının çok yüksek olması, uzun süreli kullanımlarda yorucu olması ve pazarlama stratejilerinin doğru biçimlendirilememiş olması sebebiyle piyasada tutunamamıştır.
Sanal Gerçeklik Günümüzde Hangi Aşamadadır?
Günümüzde ise giyilebilir teknoloji ürünlerinin artması, sanal gerçeklik teknolojilerinin de hızla gelişmesine yol açmıştır. Geçmiş yıllara göre donanım maliyetlerinin daha düşük seviyelere ulaşması ve sanal gerçeklik gözlüklerinin daha ergonomik, kullanışlı hale gelmesi sanal gerçeklik teknolojilerinin gelişmesine olanak sağlamıştır.
Şimdilerde dünyanın birçok ülkesinde sanal gerçeklik teknolojilerine milyarlar değerinde yatırımlar yapılmaya başlanmıştır.
Günümüzde sanal gerçeklik pazarındaki en büyük oyuncular ise, Facebook tarafından 2 milyar dolara satın alınan, Oculus firması tarafından geliştirilen, bilgisayara bağlanarak çalışan Oculus Rift, Sony tarafından Play Station 4 uyumlu Play Station VR, HTC firması tarafından geliştirilen yine bilgisayar ihtiyacı duyan HTC Vive sanal gerçeklik gözlükleridir.
Bunun yanı sıra gyroscope özelliği bulunan akıllı telefonu olan herkesin, sanal gerçeklik mobil uygulamaları aracılığı ile sanal gerçeklik deneyimini yaşayabileceği kendi entegre lensleri olan sanal gerçeklik gözlükleri de artık piyasada çokça bulunmaya başlamıştır.
B. Sanal Gerçeklik Uygulama Alanları Nelerdir?
Sanal gerçeklik sektörel anlamda sadece gözlüklerle sınırlı değil, aynı zamanda yön, hareket, koku gibi duyularımızı da uygulamaların içerisine dahil edebilen donanımların geliştirilmesini sağlamıştır.
Sanal gerçeklik uygulamalarının kullandığı alan ve sektörlerden kısaca bahsedeceğiz;
Eğitim: Öğrenciler, veliler ve eğitimciler, sanal gerçeklik gözlükleri ve beraberinde kullanılabilen platformlar, giysiler ya da konsollarla beraber, konuları birebir sanki oradaymış gibi sanal gerçeklik ortamında yaşayabilmektedir.
Örnek verecek olursak; tarih derslerinde, önemli bir olay anlatılırken o anları öğrencilerin görerek, yaşayarak eğitim aldığını, biyoloji derslerinde insan anatomisini ve iç organların nasıl çalıştığını sanki bir insanın içerisindeymiş gibi öğrenebileceklerini düşünebilirsiniz.
Sanal gerçeklik uygulamaları, okuma alışkanlığını artırmak istediğimiz günümüzde önemli imkanlar barındırmaktadır.
Sağlık: Eğitim alan doktor adayları, Sanal gerçeklik gözlükleri ve entegre çalışan eldiven ya da konsollarla ameliyat simülasyonları sayesinde, sanal ortamda ellerini kullanarak ameliyatı gerçekleştirebilmektedir. Uygulama tarafında tecrübe sahibi olup, gelişimlerini hızlandırabilmektedirler. Yine narkozsuz gerçekleştirilen ameliyatlarda, hastayı bulunduğu ortamdan uzaklaştırabilmek adına, hastanın ağrılarını psikolojik olarak azaltma amaçlı ya da fobik hastalıkların tedavisinde maruz bırakma tekniği ile sanal gerçeklik gözlükleri kullanılabilmektedir.
Yapı ve Mimari: İnşaat aşaması henüz tamamlanmamış olan evin bitmiş ve dizayn edilmiş hali sanal gerçeklik gözlüğü sayesinde sanki içerisindeymiş gibi gezilebilir ya da ev istenildiği gibi dizayn edilebilmektedir.
Turizm ve Seyahat: Dünyanın herhangi bir yerinde hiç gidilmemiş ama gitmek ve görmek istenilen yerler; 360 derece sanal tur teknolojisi, 360 derece kayıt ve görüntü alabilen teknolojiler, sanal gerçeklik gözlükleri ve sanal gerçeklik simülatörleri sayesinde gezilebilir hale gelmiştir.
Eğlence: Sanal gerçeklik gözlükleri, sanal gerçeklik simülatörleri ve konsollar, oyuncular için 3D oyunların içinde daha önce hiç yaşamadıkları ve kolay kolay vazgeçemeyecekleri yeni bir deneyimin kapılarını aralamaktadır.
Diğer Uygulama Alanları: Sanal gerçeklik uygulamaları özel sektörün birçok alanında uygulanabildiği gibi, güvenlik, savunma sanayi gibi birçok alanda da kullanılabilmektedir.
C. Sanal Gerçeklik Ürünleri
VR Gözlükler, VR Simülatörler, VR Aksesuarlar, VR Donamımlar sanal gerçeklik ekipmanları arasında en çok talep edilen ürünler arasında yer almaktadır.
D. Sanal Gerçeklik Bütçe ve Fiyatları
Sanal gerçeklik uygulamalarına dair bütçeler ve fiyatlar, talep edilen hizmet içeriğine ve uygulamanın çalışacağı platforma göre değişkenlik göstermektedir. Teknolojik uygulamalara dair algı genelde yüksek bütçeler gibi olsa da fayda analizi yapıldığında çok ciddi getirileri olduğu görülmektedir.
E. 360 STÜDYO TEKNOLOJİ, VR/Sanal Gerçeklik Alanlarında Hangi Hizmetleri Vermektedir?
Alan ve sektör ayrımı yapmaksızın sanal gerçeklik uygulamalarında çözümler üreterek, uygulama hizmetleri vermektedir.