360 Stüdyo Teknoloji

VR-AR-MR-XR-360 Prodüksiyon-Sanal Gerçeklik Gözlükleri Üretimi

Artırılmış (Augmented) ve Gerçeklik (Reality) kelimenin bir araya gelmesiyle oluşan bu teknolojinin marka yüzünde ne var, nasıl çalışır, nerelerde kullanılır ve hayatımızda nasıl değişikliklere yol açacak?

Bu bölümde VR/Artırılmış Gerçeklik hakkında farkındalığın artması ve doğru bakış açılarının oluşması için bilgiler verilmiştir. Aşağıdaki bilgiler haricinde daha detaylı sorularınız için iletisim@360studyo.com adresine mail atabilirsiniz.

A.  AR/Artırılmış Gerçeklik Nedir?
B. AR/Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları
C. AR/Artırılmış Gerçeklik Ekipmanları
D. AR/Artırılmış Gerçeklik Bütçe ve Fiyatları
E. AR/Artırılmış Gerçeklik Tanıtım Filmi
F. 360 Studyo, AR/Artırılmış Gerçeklik Alanında Hangi Hizmetleri Vermektedir?
G. 360 Studyo İletişim Sayfası

1.Artırılmış Gerçeklik Nedir?
Artırılmış gerçeklik, bilgisayarlar ve mobil cihazlar aracılığı ile dünyadaki çevre ve birimlerinin, ses, görüntü, grafik ve GPS verileri ile zenginleştirilerek meydana getirilen canlı, doğrudan ya da dolaylı fiziksel görünümüdür. Kısaca söylemek gerekirse, gerçek dünya üzerindeki canlı ve nesnelerin olduğundan daha zengin gösterilmesi ve etkileşime geçilebilmesidir.

Artırılmış gerçeklik teknolojisi, mevcut bir gerçekliği algılayarak ya da algılamadan çalışabilir. Kullanıcının gördüğü ve duyduğu şeylerin üzerine 3 boyutlu modeller, animasyonlar, videolar, görüntüler ve sesler eklenmektedir. Artırılmış gerçeklik, dijital dünyanın bileşenlerini, kişinin algıladığı gerçek dünyasına getirir.

Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları Nasıl Başlatılmıştır?
İlk Artırılmış Gerçeklik sistemleri 1990 yıllarında savaş uçaklarında görüntüleme ve algılama üzerine kullanılmıştır.

Artırılmış Gerçeklik Günümüzde Hangi Aşamadadır?
Günümüzde genellikle akıllı telefon ya da tablet bilgisayarlar aracılığı ile karşımıza çıkan tüm fiziksel objeleri olduğundan daha zengin göstermek için kullanılmaya başlanmıştır.

Yine günümüzde mobil cihazlardaki uygulamalarla entegre çalışan artırılmış gerçeklik yazılımları ile gerçek dünyada eş zamanlı olarak, sanal verilerle daha fazla bilgi edinmemiz mümkün hale gelmeye başladı. Artırılmış gerçeklik kullanım alanları günden güne artarken; Artırılmış Gerçeklik destekli 3d modelleme ile dijitalleşen ürün katalogları, kartvizitler, ürün montaj sunumları, dijital maketler, eğitim kartları, kitaplar ve fiyat etiketleri en basit örnekleridir.

2. Artırılmış Gerçeklik Uygulama Alanları Nelerdir?

Eğitim: Artırılmış gerçeklik mobil ve bilgisayar uygulamaları eğitim ve öğretimin tüm düzeylerinde sınırsız şekilde kullanılabilmektedir. Eğitimin konusunu, bir kitaptan okumanın ya da teorik olarak anlatılmasının dışında, grafik ve animasyonlarla yönetilebilir şekilde daha unutulmaz kılar.
Örnek verecek olursak, biyoloji ya da anatomi derslerinde, artırılmış gerçeklik gözlüğü ve yazılımları ile insanın fiziksel yapısının (iskelet sistemi, sinir sistemi, iç organları vb.) tüm detayları ile 3D grafik ve animasyonlarla sınıfta uygulamalı olarak anlatılması, akılda kalıcı bir eğitim metodu olarak görüldüğü için eğitim sistemine de katkısı oldukça üst düzeyde olmaktadır. 

Sağlık: Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik uygulamaları sayesinde, sağlık alanında ameliyatlar daha başarılı hale gelmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida eyaletinde doktorlar, sadece bir akciğeri ve yarım kalbi bulunan 4 aylık bir kız çocuğunu ameliyat etmeden önce, Cardboard VR Sanal Gerçeklik Gözlüğü ve sanal/artırılmış gerçeklik uygulamaları ile değerlendirme yaparak, ameliyatı başarılı bir şekilde sonuçlandırıp, küçük kız çocuğunun hayatta kalmasını sağlamışlardır.
Sanal gerçeklik ve Artırılmış gerçeklik uygulamaları yine böcek korkusu, yükseklik korkusu, kapalı alan korkusu gibi fobik hastalıkların tedavisinde de kullanılabilmektedir.

Yapı ve Mimari: Satınalmayı düşündüğünüz evi, ilgili müteahhit firmanın satış ofisinde maket üzerinden incelemek yerine, firma kataloğu üzerindeki resimlerin, akıllı telefon ve artırılmış sanal gerçeklik mobil uygulaması ile 3D grafik ve animasyonlara dönüştüğünü, aynı zamanda ilgili inşaat firmasına ait marka baskılı cardboard vr sanal gerçeklik gözlüğü ile kendinizi evin içerisinde hissedeceğiniz bir tanıtıma dönüştüğünü düşünebilirsiniz.

Havacılık ve Uzay: Pilotların Artırılmış gerçeklik gözlükleri ile yoğun sisli havalarda bile uçabilmeleri mümkün olabilmektedir. NASA astronotları tarafından artırılmış gerçeklik ve karma gerçeklik teknolojilerine sahip başlıklar kullanılmaktadır.

Pazarlama: Artırılmış gerçeklik mobil uygulamaları ve bilgisayar destekli içerikler sayesinde, bir ürünün 3 boyutlu hali, animasyonlu ve etkileşimli olarak sunulabilmektedir.
Geliştirmiş olduğumuz AR uygulamaları etkinlik, fuar ve müşteri ziyaretlerinde kullanılıyor. Satışı planlanan ürün ne olursa olsun, daha zengin görünmesi için artırılmış gerçeklik kullanılabilmektedir.

Belediye ve Şehircilik: Antik bir kentin 3D lazer tarama ile dış ve iç mekanları taranmış, Artırılmış Gerçeklik ile sunumları; eğitim amaçlı olarak öğrencilere ve diğer ilgili alanlarda çalışan insanlara sunulmuştur.
Bina tanıma sistemleri projelendirme sürecinden başlayarak binanın altyapı ve diğer teknik özelliklerinin görselleştirilmesinde kullanılması uygulamalarda olası hataların önüne geçilmesini sağlamaktadır.
Ayrıca, AR mobil aplikasyonları herhangi bir lokasyondaki mekanların, mesafe ve kapsamları hakkında bilgilendirme de yapabilmektedir.

Perakende: Perakende sektöründe faaliyet gösteren kurumların, ürün kataloglarını artırılmış gerçeklik destekli 3 boyutlu halleri ile zenginleştirmeleri, satış esnasında müşteri tarafında satın almayı teşvik edebilecek düzeyde etki oluşturmaktadır.
Ayrıca, ürünün mağaza içerisinde farklı renkleri mevcut olmasa bile, artırılmış gerçeklik mobil uygulamasına eklenebilen etkileşim butonları sayesinde, ürünün renkleri değiştirilebilir, kullanılan malzemeler ve fiyatı görüntülenebilir.

Endüstriyel Üretim: Endüstriyel ürün ya da makine imalatı alanlarında faaliyet gösteren firmalar, hata oranlarını artırılmış gerçeklik gözlükleri sayesinde minimum düzeye düşürebilir ve verimliliği artırabilirler. AR gözlükleri sayesinde çalışanın yapması ya da yapmaması gereken işlemler bakış alanında sesli ve görüntülü olarak görüntülenir.

Diğer Uygulama Alanları: Artırılmış gerçeklik uygulamaları özel sektörün birçok alanında uygulanabildiği gibi, güvenlik, savunma sanayi gibi birçok alanda da kullanılabilmektedir.

3. Artırılmış Gerçeklik Ürünleri
AR Gözlükler, AR Aksesuarlar, AR Donanımlar artırılmış gerçeklik ekipmanları arasında en çok talep edilen ürünler arasında yer almaktadır. Mağazamızda birçok ürünü görebilir dilediğiniz ve arzu ederseniz satın alabilirsiniz.

4. Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları Bütçe ve Fiyatları
Artırılmış gerçeklik uygulamalarına dair bütçeler ve fiyatlar, talep edilen hizmet içeriğine ve uygulamanın çalışacağı platformlara göre değişkenlik göstermektedir. Teknolojik uygulamalara dair algı genelde yüksek bütçeler gibi olsa da fayda analizi yapıldığında çok ciddi getirileri olduğu görülmektedir.

5. 360 Stüdyo Teknoloji, AR/Artırılmış Gerçeklik Hizmetleri
360 Stüdyo Teknoloji, alan ve sektör ayrımı yapmaksızın Artırılmış Gerçeklik uygulamalarında çözümler üreterek, uygulama hizmetleri vermektedir.

İstanbul merkez ofisimizde, kurumlara özel spesifik, android ve ios platformlarına uygun mobil ve windows, mac, linux vb. işletim sistemlerine uygun bilgisayar destekli artırılmış gerçeklik uygulamaları geliştirmekteyiz.
İstek ve taleplere göre özel çözümlerle marka logo baskılı karton sanal gerçeklik gözlüğü ve artırılmış gerçeklik mobil uygulamaları hizmeti sunmaktayız.